U bent hier

Hybride duurzame verwarming

Project verwarming

Onze Cv-ketel is van 1996 dus inmiddels 17 jaar oud. De Cv-ketel die er nu hangt heb ik op marktplaats gekocht voor 50 euro voor onderdelen om de vorige te repareren. De gekochte Cv-ketel bleek beter als de oude en volledig werkend! Dat is nu 4 jaar geleden en ook deze begint kuren te vertonen. Dus moet er aan aan nieuwe CV ketel worden gedacht.

Dan maak ik al snel een stap naar een meer "duurzame" oplossing. Na wat diepgaand onderzoek ( "http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1499353" ) kwam al snel de combinatie Houtkachel, Zonneboiler en Cv-ketel om de hoek kijken. Het blijkt goed mogelijk te zijn deze drie te combineren. De onderdelen worden:
1) Cv-ketel
2) Cv-Houtkachel
3) Zonnecollector
4) Buffervat + WW-boiler
5) Controller
6) Schema hoe alles aan elkaar te knopen.

Cv-ketel

De keuze van een Cv-ketel wordt bepaald door de eisen wat we er mee willen doen.
- Standalone huis verwarmen,
- Warm Water voorziening.
Het vermogen van een kachel (in kW) wordt bepaald door hoe groot is de ruimte die verwarmd moet worden en hoeveel warm water we nodig hebben.
Het vermogen voor de ruimte verwarming hoeft niet uitgerekend te worden voor piekbelasting (erg koud buiten) dat kunnen we opvangen met de hout kachel. De huidige CV is 51kW de keuze nu is 35kW. Dat moet kunnen.
Omdat we warm water willen maken moet het een Cv-combiketel zijn. De hoeveelheid water benodigd is WC5 (1x (stort)douche + 1x wastafel) Een CW5 ketel moet 35kW zijn.

CV-Houtkachel

Wij stoken alleen de kachel als we thuis zijn. Dit betekend dat we 4 tot 6 uur hebben om voldoende warmte op te slaan voor de rest van de dag tot we weer gaan stoken. Om een buffer van 1200L in die tijd warm te krijgen moeten we zeker 25kW aan hout kachel hebben. Het vuur moet zichtbaar zijn, en de verhouding van de warmte afgifte aan de ruimte en Cv moet zeker 1:4 zijn, 7.5kW aan de ruimte en 25kW aan de Buffer. En de kachel moet MOOI zijn. De keus is gevallen op de LOTOS MAX 25B gemaakt in Bulgarije waar ze nog in het dagelijks leven gebruikt worden.

Plaatje van Kachel
CV-Houtkachel LOTOS MAX 25B

De hout kachel wordt voorzien van een maximaal temperatuur beveiliging met koud water koeling. Ook een anti-condens klep zit in de aansluiting.

Zonnecollector

Een zonnecollector geeft "gratis" warmte. Aangezien we nog voldoende dak oppervlak overhebben is dat een goed plan. Veel onderdelen die een zonnecollector (te)duur maken moeten we al hebben voor de houtkachel CV combinatie. In het voor en na jaar branden we vaak geen hout kachel, dat is te warm. Maar je wilt wel de "kilte" uit het huis halen. De zonnecollectoren moeten dus in het voor en na jaar blijven werken en wat groter zijn als alleen voor war water voorziening. Ook in de winter zou leuk zijn als ondersteuning voor het warm water.
De keus valt dan al snel op Heatpipes. Deze geven ook in de winter goede opbrengsten door een goede isolatie (glazen vaccuum buis) De warmte overdracht vind plaats met glycol (antivries) omdat het in de winter ook moet werken.
Door het gebruik van Glycol moet het CV water circuit en het zonnecollector circuit gescheiden worden door een warmte wisselaar en een extra pomp.

Buffervat

Om voldoende warmte te kunnen bufferen moet de buffer zeker 1000L water zijn. Aangezien we nog een 210L warm water boiler op zolder hebben staan, hebben we besloten deze ook weer te gebruiken.
Deze twee vaten komen in serie te staan. Eerst wordt de boiler verwarmd (+60 graden) en daarna de buffer waarbij beide tot 95 graden kunnen oplopen.

Controller

Om de zonnecollector goed te laten werken en om de boel in de gaten te houden is gekozen voor een SR1188 controller, deze kan alles regelen en de meetgegevens opslaan en naar een computer sturen.

Aansluit schema

In onderstaand aansluit schema zijn duidelijk de 3 verschillende waterlopen te onderscheiden, Hout-kachel, Zonnecollector en Cv-ketel met daarnaast de warm water voorziening die ook de door de CV-combiketel loopt. De verschillende waterlopen worden uit elkaar gehouden door een drietal terugslag kleppen.

Aansluit schema Buffer

Hier is de solar sectie uitgelicht.

Aansluit schema Buffer

Hier is de CV sectie uitgelicht.

Aansluit schema Buffer

Hier is de Houtkachel sectie uitgelicht.

Aansluit schema Buffer

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer